Tara's Historie

 

OK dette er meget lang historie...., den starter i Tyskland i 1935. Tyskland ville deltage i Bermuda - Cuxhaven  race som var en sejlads under OL i 1936. Henry Gruber tegnede et vinderskib, "Roland von Bremen" men tyskerne er et grundigt folkefærd, så de tænkte at hvis man havde to skibe var der chance for både en første og en andenplads.

 

Roland von Bremen er bygget i træ og da man fandt ud af at der skulle bygges et skib mere var man i tidsnød, så derfor blev skib nr. 2 bygget i stål. Peter von Danzig fik skroget bygget på 52 døgn! og blev færdig apteret på vej over Atlanten.

Den Olympiske sejlads Bermuda - Cuxhaven blev vundet af Roland von Bremen. Peter von Danzig lavede en stor taktisk fejl, idet de forsøgte at sejle nordvest om England, fortrød så, vendte tilbage på rigtig kurs og tabte adskillige dage og endte på en 6. plads. Det skal lige nævnes at der var 42 skibe til start

 

Roland von Bremen, første skib i Cuxhaven, 1936

 

Polen har en lang trist historie bag jerntæppet. Selvom Polens kystlinie er over 600 km lang, havde polakkerne ikke adgang til Østersøen i over 50 år. da de1955 endelig fik en corridor ud i verden, begyndte de maritime kræfter at røre på sig.

 

Her starter historien om en stolt polsk maritim indsats og dermed historien vores skib.

 

De Polske universiteter var meget interesseret i at komme ud at indsamle geografiske og biologiske data, idet krigens hærgen havde ødelagt mange samlinger. Sømænd var der ingen af, lige udover dem i militæret, så alt i alt meget op af bakke.

 

Nu var der endelig en mulighed for at komme ud at se og undersøge den verden, som ingen havde set i 50 år.

 

Det polske folk ville ud på havet igen. selv langt inde i land blev der samlet ind til maritime formål.

 

Der skulle bygges skibe, skibe som kunne komme rundt i verdenen, sejle hurtigt og havde en kendt konstruktion. På et værft i Gdansk havde man bygget et søsterskib (Peter von Danzig) til Roland von Bremen, som vandt OL. så hvad var mere nærliggende end at bruge tegningerne fra disse fantastiske skibe.

 

6 skibe, alle bygget på tegninger af Henry Gruber og tro kopi af vores to moderskibe.

 

 

Joseph Conrad PZ 21

Sikkert det første skib i søsterrækken. Vi har mødt skibet flere gange, bl.a. i Stokholm og Balticsail 2005

  

Vores skib, dengang Dar Opola PZ 2, PZ 22, er skænket af folket i Opole, et område 500 km syd fra kysten

Dar Opola, i dag Tara, vores historie kender vi og den kommer senere

 

 

Otago PZ 3, PZ 23, vores tvilling søster!

Otago er kendt for at have fulført With Bread 73-74 sammen med Peter von Danzig

Vi kender ikke Otago's oprindelige projekt.

 

Otago's liv endte på Bjørnø, Spitsbergen

 

Otago's endeligt skyldtes et omslag i vejret. Otago var på ekspedition til Spitsbergen og ved en opankring nær øen Bjørnø blev et vejrskift fatalt. Vinden vendte180 grader og friskede, så den svage fralandsvind blev til en hård pålandsvind, herved svigtede ankeret og skibet drev op på land. En russisk trawler forsøgte at trække skibet ud på frit vand, men ulykkeligvis blev skroget revet op, og sank tæt på øen.

 

Otago 74° 30′ 48″ N, 18° 59′ 5″ E

 

Jurand PZ 24 er næste skib i rækken, nok det mest originale af de seks søsterskibe.

                                

Vi ved meget lidt om Jurand, selvom den sejler i nogle af de kendte sejladser, f.eks. Tall Ship Racing

 

 

Smialy PZ 5, PZ 25

Smialy kender vi dels fra historien om skibenes ekspeditioner, men vi har også mødtes ved Hammeren, Bornholm.

 

Jan Z Kolna PZ 6, vi har ikke kunnet findet et et eneste billede af skibet.

Det sidste tegn på liv er i Sydney 1989 , Sydney Morning Herald 89´

 

 

Vores skibs historie

 

Den første skipper på vores skib hed Boleslaw Kowalski. Han var skipper på en ekspedition til det røde hav i 59-60, 8066 sømil, dette var en heroisk indsats for polske sømænd i "små" skibe. Tara er nok det mest veldokumenteret skib i serien. vi var dog lang tid om at finde ud af det. Det skyldes at da vi købte skibet i 87 hed det "Podlasie". Først i 2005, ved deltagelse i "Baltic Sail" talte vi med en skipper fra det gamle polen og han genkedte skibet som "Dar Opola". Han fortalte lidt om skibets historie, men da vi ikke selv kendte den forstod vi ikke meget af det han sagde.

Vi havde lavet en aftale med den gamle ejer Eugeniusz Jadczuk og han kunne historien fra 1977-1986.

 

Jadczuk fandt skibet i '76 på bunden af Jarstarnie havn i Polen. Han købte vraget, fordi han så en mulighed for at forlade jerntæppet.

 

 

En ukendt polak, som kendte skibet har sendt dette billede. Det er vist kun stålskibe der kan overleve en sådan behandling

 

 

 

 

 

 

JOSEPH CONRAD, DAR OPOLA, OTAGO, JURAND, SMIALY og JAN Z KOLNA,